NEWS | All

Karpaz Yarımadası’nda yer alan Pamuklu Köyü’ndeki tarihi Ayios Sergios klisesi ve Rum İlkokulu’nun olduğu arazide, talep edilen sosyal alan ve çevre düzenlemesi projesi üniversitemiz tarafından hazırlandı.

 

Proje kapsamında, köyde yaşayan farklı yaş gruplarına yönelik sosyal alanlar ve spor alanları önerilirken; köy kadınlarının atölye, üretim ve sergi alanlarına da yer verildi. Düğün, iftar gibi toplu etkinlikler için köyde eksik olan geniş bir alan; tanımlı sert zemin ve yeşil alan ile birlikte ‘köy meydanı’ olarak tasarlandı.

 

Pamuklu halkının olduğu kadar, civar köyler ile yerli ve yabancı turist için de bir çekim noktası olması amacıyla planlanan projede; kafeterya, çocuklar için oyun-etkileşim parkları, gençler için spor ve açık hava etkinlik sahaları oluşturuldu. Peyzaj içinde dolaşan yürüyüş parkuru, vista noktaları ve seyir tribünleri ile köyün sosyal ihtiyaçları yanı sıra; projede artı değer oluşturacak mekânsal dokunuşlara da yer verildi. Köyün tarihi mirası ve kültürel zenginliği olan Rum İlkokulu’na eski işlevi geri kazandırılarak; çeşmesi ortaya çıkarıldı. Tarihi kilise ise bir sembol yapı niteliğinde, proje ile konsept ölçeğinde bütünleşti.

 

İTÜ-KKTC Rektör Danışmanı Dr. Öğretim Üyesi Aslı ÇEKMİŞ KANAN, projeyi alanda yapılan bir sunumla köy halkına aktardı. Projenin, özellikle köydeki çocuk ile gençlere yönelik olması ve belli sosyal ihtiyaçları karşılayabilecek şekilde kurgulanması sebebiyle köy halkı tarafından beğeni topladı. Bölgenin bir çekim noktası haline gelmesinin bu proje ile mümkün olabileceğini dile getiren Pamuklu Köyü Muhtarı Hasan ÇELİK, İTÜ-KKTC Rektörü Prof. Dr. Cumali KINACI ve Rektör Danışmanı Dr. Öğretim Üyesi Aslı ÇEKMİŞ KANAN’a plaket takdim ederek; teşekkür etti. Rektör KINACI, bu tarz projeler ile İTÜ-KKTC olarak yerelin ve adanın ihtiyaçlarına çözüm ortağı olmak için her zaman hazır olduklarını belirtti.

 

 

ANNOUNCEMENTS | All