“Afet Yönetimi Sertifika Programı” Başladı

İTÜ-KKTC Eğitim Araştırma Yerleşkeleri, Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı ve Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi iş birliğinde düzenlenip üç gün sürecek olan “Afet Yönetimi Sertifika Programı” 25 Eylül 2017 Pazartesi günü UKÜ Çevik Uraz Salonu’nda başladı.

IUSARC Başkanı Doç. Dr. Ahmet ADALIER katılımcılara IUSARC hakkında bilgi vererek; konseyin KKTC’de faaliyet gösteren yükseköğretim kurumlarının iş birliği ile 2012’de kurulduğunu kaydetti. ADALIER, Türkiye’den ve diğer ülkelerden birçok üniversitenin IUSARC’a üye olduğunu belirterek, konseyin üniversite gençlerine arama-kurtarma konusunda bilgi, beceri ve deneyim kazandırma, afetlere hazır ve dirençli toplumlar oluşturma hedefine işaret etti.

İTÜ-KKTC Eğitim Araştırma Yerleşkeleri Rektörü Prof. Dr. Ercan KAHYA konuşmasında KKTC ve Türkiye’de afetler konusunda ortalama bilgi seviyesine ulaşıldığını söyleyerek; “Bu alandaki toplumsal faaliyetlerde öncü rol oynayan Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı’nı kutluyorum” dedi. Problemleri iyi çözmenin akıllı olmanın göstergesi olmadığını da söyleyen KAHYA, “Aklın asıl mahareti problemi önceden görme, tedbir alma ve önlemleri uygulamadır. Bunlar olduğunda sorunlar kolaylıkla çözülür ve problemlerin çözümü akıllı insanlar için basit ve eğlencelidir” diye belirtti.

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil NADİRİ, dünyanın çeşitli bölgelerinde felaketlerin yaşandığını, bu nedenle afetleri yönetebilmenin önemli olduğunu ifade etti ve böyle eğitimlerin proaktif davranarak gerekli önlemleri alabilecek insan gücü yaratmada önemli olduğunu söyledi. Kıbrıs’ın deprem kuşağında olduğunu belirten NADİRİ, her ülkede olduğu gibi KKTC’de de afet yönetimini yapabilecek bilinçli insan gücüne ihtiyaç olduğunu vurguladı.

zamanda birlikte ve uyum içinde çalışmasının önemine dikkat çekti. “Afete Dirençli Toplum” oluşturma ilkesinden yola çıkılarak düzenlenen eğitime konuşmacı olarak İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mikdat KADIOĞLU, Prof. Dr. Nilgün OKAY, Doç. Dr. Nazan AKMAN ve İTÜ PDR Koordinatörü Cem DEMİRBAŞ katkı koyarken; KKTC afet yönetimi sisteminde bulunan 53 kurum, kuruluş ve bakanlıktan yaklaşık 100 kişi katılım gösterdi.

Eğitim programı; Afet ve Kriz Yönetimi, Acil Durum Planlaması, Risk Azaltma Planlaması, Yapısal ve Yapısal Olmayan Zarar Azaltma, Kentsel Risk Azaltma İçin Tehlike ve Risk Analizi Etkileri, Afet Halk Eğitimi ve Toplum Müdahale Ekipleri Olay Komuta Sistemi, Kent Risk Analiz Çalışması, Kalkınma ve Afetler Afet Psikolojisi Zarar Görebilirlik ve Etki Eden Faktörler ve Afet Psikolojisi konularını kapsamaktadır. 27 Eylül 2017 Çarşamba günü 12.45-13.15 saatleri arasında yapılacak sınavın ardından saat 15.00’te başarılı katılımcılara sertifikaları takdim edilecektir.