Tabip Lecture Series “Bilim Diplomasisi Konuşmaları” Gerçekleşti

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde ve Yunus Emre Enstitüsü tarafından yürütülen Türkiye Akademik ve Bilimsel İşbirliği Projesi (TABİP) kapsamında, TABİP Lecture Series “Bilim Diplomasisi Konuşmaları”, İTÜ Kuzey Kıbrıs ortaklığında, 25 Şubat 2020 Salı günü Gazimağusa’da Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Sarayı’nda gerçekleşti.

“Bilim Diplomasisi” kavramının Türk akademik çevresinde yeterince yaygın olmadığı düşüncesiyle düzenlenen etkinlikte, İTÜ Kuzey Kıbrıs Rektörü Prof. Dr. Ercan KAHYA açılış konuşması yaptı. Rektör KAHYA konuşmasında "Bilim diplomasisi çok önemli bir unsur olmasına rağmen toplumumuzda çok da bilinen bir akım değil. Umarım bu tür toplantılar gençlerin ilgili ilgisini çekip, bu konuyla ilgili kafa yormasını ve gönüllü, profesyonel bir şekilde bu alana destek vermesini sağlar" dedi. Etkinliğe İTÜ Kuzey Kıbrıs Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Serdar KUM, Genel Sekreter Dursun KOÇ ve Yunus Emre Enstitüsü Lefkoşa Müdürü Abdullah AKTAŞ katıldı.

ABİP Türkiye Koordinatörü Pınar ÜNAL’ın moderatörlüğünü yaptığı etkinlikte İstanbul Üniversitesi’nden Doç. Dr. Özgün ERLER BAYIR “Bilim Diplomasisi” kavramını tanıtarak ilk sunumu gerçekleştirdi. Araştırma alanı “Bilim Diplomasisi ve bir devletin dış politika gündemine uygulanması odaklı diplomatik çalışmalar” olan Dr. Olga KRASNYAK, her açıklamayı örneklendirmek adına “Örnek Olay Çalışmaları ile Bilim Diplomasisi Stratejileri” konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

Üniversite hayatının bir kısmını Ankara’da geçiren ve “Bilim Diplomasisi” Avrupa Birliği projesinde yer alan Charlotte RUNGIUS sunumunda Ürdün'de başlayıp; Orta Doğu'dan birçok ülkenin katılım sağladığı Synchrotron-light for Experimental Science and Applications in the Middle East “SESAME” projesini anlattı.

Son olarak 2009'da ABD Dışişleri Bakanlığından ABD-Türkiye arasında bilim diplomasisini yönlendirmek üzere "Bilim Elçisi" unvanını alan, ABD'de yayınlanan "Bilim ve Kamu Diplomasisi" raporuyla iki ülke arasında 2010'da imzalanan Bilim ve Teknoloji Anlaşması'na temel oluşturan ve eski ABD Başkanı Barack OBAMA döneminde "bilim elçiliği" görevini yürüten dünyaca ünlü Türk bilim insanı Prof. Dr. Semahat DEMİR ise “Kamu Diplomasisi ile Bilim Diplomasisi İlişkisi” hakkında sunumlarını gerçekleştirdi.

İTÜ Kuzey Kıbrıs personeli ve öğrencilerinin yoğun katılım gösterdiği etkinlik, gerçekleşen sunumların ardından soru-cevap seansı ile sona erdi.